İSTİSMARA MARUZ KALAN ÇOCUKLARIN İLK DEĞERLENDİRMELERİ BU MERKEZDE YAPILACAK

İSTİSMARA MARUZ KALAN ÇOCUKLARIN İLK DEĞERLENDİRMELERİ BU MERKEZDE YAPILACAK
SAĞLIK 21.11.2023 09:41:00 0

Şırnak Devlet Hastanesi Bünyesinde Çocuk İzlem Merkezi(ÇİM) hizmete girdi.

Cinsel istismar mağduru olduğundan şüphelenilen çocukların adli ve tıbbi işlemlerinin, alanlarında eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde tek seferde yapılarak, ikincil örselenmelerini önlemek amacıyla hazırlanan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM), Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde açıldı.

Sadece Şırnak’a hizmet vermeyecek olan merkez, çevre il ve ilçelere de hizmet vermesi planlanan merkez sayesinde mağdur olan çocuklar il dışına gönderilmesinin önüne geçilmiş oldu.

Şırnak ÇİM bünyesinde adli tıp uzmanı, çocuk psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve yardımcı sağlık personelleri görev yapacak. İstismara uğrayan ve istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur olan çocukların, psikolojik anlamda kalıcı bir hasar olmadan bilgilerinden yararlanabilmek adına, tıbbi müdahale, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılabilmesi ve gerektiğinde de psikolojik rehabilitasyon desteği sağlamak amacıyla hizmet vermesi planlanıyor.

Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde açılan Çocuk İzlem Merkezinde Şırnak Valiliği, Cumhuriyet Savcılığı, Şırnak Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iş birliği ile hizmete açıldı. 

Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde açılan Çocuk İzlem Merkezi’nde İhlas Haber Ajansı (İHA)’ya açıklamalarda bulunan Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Uzmanı Uzm.Dr. Ayşe Gizemli, “Hep birlikte Çocuk İzlem Merkezini kurduk. Burası istismar mağduru olan çocukların ilk değerlendirmesinin yapılması gereken yer. Çocukların rinit travmasistasyonunu engellemek amacı ile yani tekrar tekrar travmaya uğramalarını engellemek amacı ile burayı kurduk. Çocuklar bu dönemde çok uzak mesafelerden, Hakkari’den, buranın ilçelerinden geliyorlar. Çocuklar Mardin’e Diyarbakır’a sevk edilmekteydi. Tüm bunları engelleyebilmek için, yoldaki güven duygusu ile ilgili sorunlarını çözebilmek amacı ile burada çocukların ilk değerlendirmesini yapmayı amaçladık” dedi. 

Adli görüşmeci psikolog İshak Uğur ise, “ÇİM’in açılması için maddi manevi çok büyük bir yük lazımdı. Sağlık Bakanlığımız 81 ilin tamamına ÇİM merkezlerinin kurulması üzerine bir proje yaptı. Biz 61’inci il ve 64’üncü ÇİM olarak Türkiye’de açıldık” dedi.