VEKİL UYSAL, ŞIRNAK’IN UYUZ SORUNUNU SAĞLIK BAKANINA SORDU

VEKİL UYSAL, ŞIRNAK’IN UYUZ SORUNUNU SAĞLIK BAKANINA SORDU
SAĞLIK 9.01.2024 09:48:00 0

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Nevruz Aslan Uysal, son zamanlarda Şırnak’ta uyuz vakalarının arttığını iddia ederek, bu sorunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için soru önergesi verdi. 

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Aslan Uysal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması üzerine Şırnak ve ilçelerinde son zamanlarda Şırnak ve ilçelerinde uyuz vakalarının arttığını iddia ederek, “Türkiye genelinde 30 kat hızla arttığı ve artmaya devam ettiği belirtilen uyuz vakalarına karşılık Sağlık Bakanlığı 2023 Kasım ayında yaptığı açıklamada, uyuz vakalarının bir salgın boyutunda olmadığını ve 7 kat arttığını belirtmişti. Fakat son zamanlarda özellikle Şırnak ve ilçelerinde vakalar hızla artmaktadır. Edindiğimiz bilgilere ve tarafımıza yapılan başvurulara göre, Şırnak merkez, Cizre ve Silopi ilçelerinde günlük 300 ila 500 arası vaka teşhis edilmektedir. Bu vakaların çoğunluğu ise öğrencilerden oluşmaktadır. Temasın en fazla olduğu okullarda bu vakaların artmasına paralel olarak Şırnak’taki uyuz vakasının görülme oranı Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmesini de açıklamaktadır.

Vakaların çoğunlukla okullarda görülmesi ve de toplum arasında hızla yaygınlaşması nedeniyle uyuzun Şırnak’ta bir salgın boyutuna ulaştığı iddialarına neden olmuştur. Bu iddialar üzerine tarafımca Şırnak Halk Sağlığı Birimi yetkililerine ulaşılmaya çalışılmıştır. İletişim kurduğum Halk Sağlığı Birimi, konu hakkında tarafımı bilgilendirmemiş, sadece birim müdürü tarafından en kısa sürede tarafıma dönüş yapılacağı aktarılmıştır. Ancak konuya ilişkin tarafıma henüz bir dönüş yapılmamıştır.

Şırnak genelinde hâlihazırda yetersiz olan sağlık hizmetleri ortadayken, yapılan uyarılar dikkate alınmamış ve etkili bir çalışma yürütülmemiştir. Bu nedenle her gün tarafımıza şikâyet başvuruları gelmeye devam etmektedir. Halkın kendi çabalarıyla sağlık hakkını korumasının önündeki ekonomik engellerin yansıra ilaç yetersizliği ise tarafımıza yapılan şikayetlerin başında gelmektedir. Halkın sağlık hakkını tehdit eden uyuz salgınının tedavisinde en etkili ilaçlardan olan İvermektin’in yetersiz olması bir yana kutusu yaklaşık 1000 TL’ye satılan ve SGK tarafından karşılanmayan ilacın maliyeti halkın sağlığını tehdit eden ekonomik nedenler arasındadır” dedi. 

Vekil Uysal, verdiği soru önergesinde; “Ekim 2023’ten bu yana uzmanlar uyuz salgınına dair peş peşe açıklamalar yapmakta, basında uyuz salgınına ilişkin haberler yer almaktadır. Uzmanların yaptığı açıklamalarda pandemi sonrası uyuz salgınının Türkiye genelinde 30 kat hızla arttığı ve artmaya devam ettiği belirtilmektedir. Sağlık Bakanlığı 2023 Kasım ayında yaptığı açıklamada, uyuz vakalarının bir salgın boyutunda olmadığını ve 7 kat arttığını belirtmiştir. Fakat son zamanlarda özellikle Şırnak ve ilçelerinde vakalar hızla artmaktadır. Edindiğimiz bilgilere ve tarafımıza yapılan başvurulara göre, Şırnak merkez, Cizre ve Silopi ilçelerinde günlük 300 ila 500 arası vaka teşhis edilmektedir. Bu vakaların çoğunluğu ise öğrencilerden oluşmaktadır. Temasın en fazla olduğu okullarda bu vakaların artmasına paralel olarak Şırnak’taki uyuz vakasının görülme oranı Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmesini de açıklamaktadır.

Vakaların çoğunlukla okullarda görülmesi ve de toplum arasında hızla yaygınlaşması nedeniyle uyuzun Şırnak’ta bir salgın boyutuna ulaştığı iddialarına neden olmuştur. Bu iddialar üzerine tarafımca Şırnak Halk Sağlığı Birimi yetkililerine ulaşılmaya çalışılmıştır. İletişim kurduğum Halk Sağlığı Birimi, konu hakkında tarafımı bilgilendirmemiş, sadece birim müdürü tarafından en kısa sürede tarafıma dönüş yapılacağı aktarılmıştır. Ancak konuya ilişkin tarafıma henüz bir dönüş yapılmamıştır.

Şırnak genelinde hâlihazırda yetersiz olan sağlık hizmetleri ortadayken, yapılan uyarılar dikkate alınmamış ve etkili bir çalışma yürütülmemiştir. Bu nedenle her gün tarafımıza şikâyet başvuruları gelmeye devam etmektedir. Halkın kendi çabalarıyla sağlık hakkını korumasının önündeki ekonomik engellerin yansıra ilaç yetersizliği ise tarafımıza yapılan şikayetlerin başında gelmektedir. Halkın sağlık hakkını tehdit eden uyuz salgınının tedavisinde en etkili ilaçlardan olan İvermektin’in yetersiz olması bir yana kutusu yaklaşık 1000 TL’ye satılan ve SGK tarafından karşılanmayan ilacın maliyeti halkın sağlığını tehdit eden ekonomik nedenler arasındadır.

Bu bağlamda: “Bakanlığınız son yıllarda yüksek oranlarda artan ve bir salgın boyutuna ulaşan uyuz vakalarına ilişkin hangi çalışmaları yapmıştır? Alınan önlemler nelerdir?

Uzmanlar tarafından açıklanan ve 30 kat artış hızı ile yayılan uyuz salgınına ilişkin özellikle okullar ve toplu kullanım alanlarına ilişkin önlemleriniz nelerdir?

Uyuz salgını tedavisi hakkında topluma yönelik gerekli bilgilendirmeler ve uyarılar yapılmakta mıdır?

Şırnak Halk Sağlığının artan uyuz vakalarına ilişkin takibi ve programı nedir?

Cizre’de yıllara oranla sürekli artış gösteren ve sürekli bir salgına dönüşen uyuz vakalarına ilişkin Cizre özelinde bir araştırmanız var mıdır?

Uyuz vakalarının ülkemizde salgın boyutuna ulaşması hakkında kaynak araştırması yapılmış mıdır?

Uyuz vakalarının tedavisinde kullanılan en etkili olan İvermektin ilacı neden halen SGK kapsamına alınmamaktadır?

Şırnak il genelinde son 6 ayda görülen uyuz vakaları sayısı kaçtır?

Şırnak il genelinde önceki yıllara göre uyuz vakaları artış oranı nedir?

Bakanlık olarak Şırnak Halk Sağlığının uyuz vakalarına ilişkin yaptıkları çalışmaları hangi periyotlarla denetlemektesiniz?

Sağlık kurumlarının ve çalışanlarının eksikliğinden kaynaklı sağlık hizmetine ulaşmakta zorlanan Şırnak halkı için uyuz vakalarına yönelik çalışmalarınız nelerdir?” sorularının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplanması üzerine soruldu