VEKİL UYSAL, “TPAO’NUN ŞIRNAK’TA ALACAĞI 30 İŞÇİ TPİC ÜZERİNDEN ALINMIŞ”

Türkiye Petrolleri A.Ş. Ağustos 2023’te yayınladığı ve daha sonra iptal ettiği Şırnak için 30 kişilik işçi alımını TPİC üzerinden aldığı ortaya çıktı. DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Uysal, mecliste bu duruma tepki gösterdi.

VEKİL UYSAL, “TPAO’NUN ŞIRNAK’TA ALACAĞI 30 İŞÇİ TPİC ÜZERİNDEN ALINMIŞ”
GÜNCEL 7.03.2024 09:09:00 0

Türkiye Petrolleri A.Ş. 21 Ağustos 2023’te Şırnak’ta petrol sahalarında çalıştırılmak üzere 30 personel alacağını duyurmuştu. İlanın yayınlanmasından sonra Şırnak il genelinde uygun kriterleri taşıyan 120 kişi iş başvurunda bulunmuştu. İş için mülakata çağrılmayı bekleyen kişiler aldıkları sms ile hayal kırıklığına uğradılar. TPAO tarafından iş başvurusunda bulunanlara gönderilen SMS’te işe alım ilanın iptal edildiğini ve yakın zamanda TPAO’ya personel alınmayacağı belirtilmişti.

ŞIRNAKLILAR MÜLAKATA ÇAĞRILMADI, TPİC BAŞKA İLLERDEN PERSONEL ALDI

TPAO'nun, 30 kişilik iş ilanını iptal etmesinin ardından KPSS şartı olmayan TPIC adlı BOTAŞ'a bağlı bir şirket aracılığıyla kurumlar arası görevlendirme ile işe alım yapıldığı iddia edildi. İptal edilen iş ilanına başvuranların tamamının Şırnak ve ilçelerinde ikamet edenlerden oluştuğu ancak istihdam edilenlerin ise çevre iller ve farklı bölgelerden getirildikleri ileri sürüldü. TPAO'nun bulunduğu diğer merkezlerde ikametgâh şartı aranırken, Şırnak'ta işe alım koşullarında bu şartın aranmadığı iddia edildi.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Aslan Uysal, ilanın iptal edilmesi ve yaşananlar ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle ocak ayında soru önergesi vermişti. 5 şubatta bakanlık tarafından verilen cevapta TPİC üzerinden Şırnak’a 53 personel alındığı açıklandı. Milletvekili Uysal, alınan bu personellerin neden Şırnaklı olmadığını tepki gösterdi.

İşe alım ilanının iptal edilmesi, Bakanlığın personellerin TPİC üzerinden alındığını açıklamasından sonra DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Aslan Uysal mecliste basın toplantısı düzenleyerek yaşanan durumu tepki gösterdi.

Şırnak’ta işsizliğin had safhada olduğunun altını çizen Dem Parti Şırnak Milletvekili Nevruz Aslan Uysal ; “Şırnak ekonomik, tarım, hayvancılık uluslararası ilişkiler, kömür şimdi de petrol yönünden zengin. Ama tüm bu zenginliklere, ekonomik imkanlara rağmen Şırnak fakirleştirilmiş, Şırnak yoksullaştırılmış, Şırnaklı gençler işsizleştirilme ile karşı karşıya bırakılmış. Daha önce bu konu ile ilgili hem kürsüde konuştum hemde soru önergesi verdim. Şırnak’ta petrol bulundu diye halen aradan geçen süreye rağmen övüne övüne binlerce insan iş bulacak, ülkemiz kalkınacak diyen iktidarın, daha ilk günden TPAO üzerinden yapmış olduğu usulsüz işe alımlar ortaya çıkmıştır. Bunu bir önerge ile gündeme getirmiştik. Ocak 2024’te ancak TPAO ağustos 2023’te Şırnak için bir alım ilanı vermiş. 30 kişinin işe alınacağını bunların KPSS’ye uygun, ilgili bölümlerinden eğitim almış, aranacak kriterler uygun olacak şekilde. Açılan başvuruya 120 kişi başvurmuş, ancak ne hikmetse hala öğrenemediğimiz bir gerekçe ile açılan bu ihale ve bu ihale üzerine işçilik için başvuran, mülakata çağrılmayı bekleyen kişilere tek bir sms ile alımın iptal edildiği söylendi” dedi.

TPAO alımın iptal edilmesinin ardından 30 kişinin TPİC üzerinden işe alındığının ortaya çıktığını ifade eden Milletvekili Uysal; “Sonrasında ne yapıldı bu işçiler TPAO üzerinden değil yine TPAO’ya bağlı bir şirket olan TPİC üzerinden işe alındı. Biz bu usulsüz işlemin, işe alımın neden iptal edildiğini. İşe alımlarında farklı bölgelerden gelen kişilerden değil Şırnak’tan işin uzmanı, KPSS’ye uygun puanını almış, alınacak işe uygun kişiler olmasını istedik. Bu şartları taşıyanların Şırnak’ta olmasına rağmen farklı il ve ilçelerden getirilenler ile ilgili bir önerge sorduk. Bu önergemizde ilanın neden geri çekildiğini, yoğun göç ve işsizliğin olduğu Şırnak’ta neden böyle bir yöntem izlendiğini, TPAO ve TPİC arasında yapılan bu iptal ve sonrasında işe alıma dair usulsüz yapılan bu işlemin sonlandırılmasını. Bundan sonra kaç işçinin, ne zaman işe alınacağını sorduk. İş başvurusu yapan 120 kişi adına değil Şırnak’ta işsiz olan yüzlerce genç adına sorduk. Bakanlık 5 şubat 2024’te bize cevap verdi. Bakanlık diyor ki biz TPAO’ya 2023’te herhangi bir alım yapmadık. Böyle bir usulsüz işlemimiz de yok. Bizim işe aldığımız insanlar, evet TPİC üzerinden aldık. Ama KPSS’ye uygun, aranan mesleki kriterlere uygun, uzmanlık bilgi ve tecrübe gerektirdiğinden toplamda TPİC üzerinden 53 personel aldık, diyor. Ancak bunun dışında ihalenin neden iptal edildiğini, başvuru yapan kişilere sms’in kim tarafından gönderildiğini, bundan sonraki işe alımlar ile ilgili tek bir cevap vermemiş” dedi.